Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Változik a biztonsági autós szabályt

2009.01.29

Az előző szezonban több versenyhétvége pénteki napján a csapatok az egységes elektronikai rendszer (ECU) segítségével egy új szoftvert teszteltek, amelynek használatát most engedélyezte a szövetség. Az ECU segítségével a kormánykeréken megjelent egy üzenet a pilóták számára, akik egy gomb segítségével aktiválták a safety car üzemmódot, majd ezt követően sebességkorlátozás lépett életbe.

A csapatok egyébként azért szorgalmazták a 2007-ben bevezetett szabály megváltoztatását, mert eddig, amikor behajtott a pályára a biztonsági autó, bezárt a bokszutca, és csak azt követően lehetett a szerelőkhöz hajtani, miután erre engedélyt adtak. Csakhogy volt, akinek a tiltás ellenére is be kellett mennie a bokszutcába, máskülönben kifogyott volna az üzemanyag autójából, ez a manőver viszont büntetést vont maga után. Az FIA azonban azért vezette be ezt a szabályt, mert korábban a pilóták a balesetek mellett is nagy sebességgel száguldottak be a bokszutcába szervizelni, ami rendkívül veszélyes volt.

Mostantól nyitva marad a bokszutca a biztonsági autós periódus alatt is, amit Charlie Whiting erősített meg az FIA hivatalos internetes oldalán: "A 2007-ben bevezetett szabály rossz volt, és visszatérünk a 2006-as regulákhoz. Az egyetlen különbség az, hogy most egy minimum időt vezetünk be a bokszutcába való visszatérésre."

"Amikor beküldjük a biztonsági autót, az üzenet megjelenik minden autóban, majd aktiválódik a ’safety car’ üzemmód az ECU-n. Amint az üzenet eljut az autóba, tudni fogja, hogy az éppen hol tartózkodik a pályán, és kiszámol egy minimum időt a pilótának, hogy a bokszba érjen"- folytatta Whiting. "A versenyzőnek mindezt tiszteletben kell tartania, és az információ megjelenik a műszerfalon. Ha emlékeznek rá, azért zártuk be a bokszutcát, hogy a pilóták ne térhessenek nagy tempóban vissza oda. Ez most megszűnik, mivel nem jöhetnek gyorsabban annál, mint amit a kijelző enged."

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.