Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Két év felfüggesztett eltiltás a Renaultnak, Briatore likvidálva

2009.10.09

 Megszületett az FIA Motorsport Világtanács döntése a Crashgate ügyben. A Renault olcsón megúszta, míg Flavio Briatore-t és Pat Symondsot az összes FIA bajnokságtól eltiltották. Egyesek szerint jó döntés született, mások szerint a döntés nevetséges...

KépMi is a Crashgate? Tavaly Szingapúrban történt egy furcsa baleset, nevezetesen az, hogy Nelsinho Piquet falhoz csapta autóját a meglehetősen szűk utcai szingapúri versenypályán, nemsokkal azután, hogy a verseny első felében ultra könnyű autóval az élen kőrözgető csapattárs Fernando Alonso kilátogatott a boxutcába üzemanyagot vételezni és finom friss gumiabroncsokat rakatni az amúgy gyenge évadot teljesítő Renault-ra. A Renaultnak nagy lehetőség volt a Szingapúri Nagydíj, hiszen egész évben nem tudtak semmit felmutatni még a kitűnő kétszeres spanyol világbanok Alonsoval sem. Valakinek a fejéből kipattant az a zseniális ötlet, hogy miután Alonsot a nagyon rövid első etap után megtankolnak, ifjabb Nelson Piquet falhoz csapja a Renault kettes számú versenyautóját, mire a pályabíró beküldi a Safety Car-t és egyúttal lezárja a boxutca bejáratát (a tavalyi szabályok értelmében). A taktika bevált, Alonso nyert, és a Renault újra a csúcson volt. A felvételeken azonban látszott, hogy a boldog Renault csapatban egyvalakinek nem őszinte a mosolya: Nelson Piquet Jr-nak.

 

 

Piquet balesete és a Renault versenye többekben kérdéseket vetett fel még tavaly, azonban bizonyíték híján az FIA nem tudott mit kezdeni azokkal  vádakkal, hogy a Renault csalással nyert Szingapúrban.

Kép Az FIA-nak az idősebb Nelson Piquet  még a tavalyi évben (a Brazil Nagydíj eőtt) jelezte, hogy csalás történt Szingapúrban. Azonban bizonyítékok híján az FIA nem tudott mit tenni. Várnia kellett addig, amíg valaki ki nem tálalt.

Piquet szereplése a tavalyi évben nem idézte a háromszorosvilágbajnok édesapja teljesíményét, Flavio Briatore többször is hangoztatta, hogy nincs megelégedve teljesítményével. Versenyzői ülése nem volt biztos 2009-re.

Nelsinho teljesítménye 2009-ben sem javult sokat, így Flavio Briatore év közben megvált az ifjú Piquet-től és a francia Grosjean-t ültette helyére. Piquet hóhérnak titulálta Briatore-t aki szerinte tönkretette karrierjét, semmit sem ért a Forma-1-hez, és örül, hogy lezárul karrierjnek ez a sötét korszaka.

Kép Majd telt múlt az idő és a kis Piquet vallomást tett az FIA-nál. Briatore vesztét azonban nem Piquet vallomása okozta, hanem egy belső alkalmazott, aki ott volt azon azon a szinapúri időmérőt követő megbeszélésen, amin Symonds említést tett Briatore-nak a baleset lehetőségéről. A besúgó kilétét nem hozták nyilvánosságra, azt csak Max Mosley, az FIA elnöke és jogi tanácsadók tudják.

A tanú nem tudott olyan információval szolgálni, hogy kinek a fejéből pattant ki az ötlet, mint ahogy arról sem, hogy Alonso tudott-e  tervről.

Kép A terv kiötlője valószínűleg Symonds vagy Nelsinho volt bár utóbbi elég valószínűtlennek tűnik a video felvétek alapján, meg talán nemis olyan dörzsölt, mint mondjuk egy olyan főmérnök, akinek nagy szerepe volt abban, hogy a hajdan kiscsapatként induló Benetton nagy csapattá váljon. Symods megbánta a történteket, ezért az FIA vele szemben elnézőbb volt, mint Briatore-val (Symonds 5 év eltiltást kapott, míg Briatore-t örökre eltiltottak a Forma-1-től és az összes FIA bajnokságtól. Valamint nem menedzselhet pilótát sem. Ez a jelenlegi mezőnyből Fernando Alonsót, Heikki Kovalainent, Mark Webbert és Romain Grojeant érinti, nekik új menedzser után kell nézniük).

A Renault olcsón megúszta  a büntetést köszöntően annak, hogy együtt működött az FIA-val, segítette munkáját, belső vizsgálatot indított, ahogy a tárgyalás előtti hivatalos közleményében tudatta: "Az ING Renault F1 Team nem fogja vitatni az FIA 2008-as Szingapúri Nagydíjjal kapcsolatos vádjait".

A Renault a Motorsport Világtanács ülése előtt belső vizsgálatot tartott, aminek az eredményéről a ülés elején be is számolt. Eszerint Flavio Briatore, Pat Symonds és Nelson Piquet Jr. a verseny előtt közösen döntöttek a balesetről. 

Kép Az FIA azzal magyarázta a Briatore súlyos büntetését, hogy  nem csak törvényt sértett, hanem a vizsgálat ideje alatt folyamatosan cáfolta, hogy bármiféle köze lenne az esethez, és tagadta, hogy mindez megtörtént, ezzel nehezítve a nyomozást. Olasz lapok úgy tudják, hogy Briatore jogi lépéseket akar kezdeményezni, hogy megvédje igazát, mert még mindig azt állítja, nem volt tudomása az összeesküvésről. Hm, a Birodalom visszavág? Lehet, hogy az ügynek még lesz folytatása, de kérdés, hogy mindezek után ki akarja majd szerződtetni Briatore-t, Symonds-t vagy Nelsinho Piquet?

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.